Πολιτικοί, τα "γαϊδουράγκαθα" του Πολιτισμού



 Ανέκαθεν οι σχέσεις  των πολιτικών με τον πολιτισμό ήταν ιδιοτελείς. Η πολιτική ιστορία έχει διδάξει ότι  οι πολιτικοί όταν θέλουν να βγουν από μία δύσκολη θέση και θέλουν  το λαό με το μέρος τους επικαλούνται την πατρίδα, τους ήρωες  και το πολιτισμό της. Ως επί το πλείστον, οι πολιτικοί ασχολούνται με την ιστορία και τον πολιτισμό όταν έχουν κάτι να κερδίσουν στην αντίθετη περίπτωση  τον υποβαθμίζουν ή απλά τον αγνοούν.  Αυτό το διαπιστώνει κανείς όχι μόνο σε τοπικό αλλά και σε εθνικό επίπεδο. Ενδεικτικό άλλωστε είναι ότι έχουν καταργήσει   το Υπουργείο Πολιτισμού ενσωματώνοντας το στο Υπουργείο εθνικής Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης αφού το μόνο που μας απασχολεί σήμερα είναι η ανάπτυξη που δεν έρχεται.
Η Σαλαμίνα ακολουθεί αυτό το κλίμα παρά τα μεγαλεία και τις παρελάσεις που ως πολίτες κατά καιρούς βιώνουμε.



 Δύο είναι οι κραυγαλέες περιπτώσεις στο νησί μας. Πρώτον, η "Πλατεία Ηρώων" κοινώς "Αγάλματα" που  είναι ο χώρος όπου παραδοσιακά εδώ και πολλές δεκαετίες γίνονται  οι εκδηλώσεις μνήμης για τους  ήρωες του '21  και του '40. Θεωρούμε απαράδεκτο πριν ακόμα μαραθούν οι δάφνες από τα στεφάνια που κατέθεσαν οι πολιτικοί και πριν ξεχαστούν οι "δεκάρικοι" λόγοι, να δοθεί άδεια και να εγκατασταθεί μπροστά από το μνημείο ένα λούνα-παρκ!!! Δόξα και τιμή στους ήρωες!!!

 Δεύτερη περίπτωση αποτελεί το μνημείο των Σαλαμινομάχων. . Το έργο κατασκευάστηκε με πρωτοβουλία  του νυν δημάρχου για τις ανάγκες των ΣΑΛΑΜΙΝΙΩΝ. Όπως όμως βλέπεται στις φωτογραφίες το μνημείο βρίσκεται σε άθλια κατάσταση. Τα γαϊδουράγκαθα και οι θάμνοι τείνουν να το εξαφανίσουν.
Η ειρωνεία είναι ότι δια στόματος του Δημάρχου  κ. Τσαβαρή  και όλων αυτών που τον στηρίζουν η Σαλαμίνα θα διεκδικήσει το τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το έτος 2021 επετειακά  λόγω της συμπλήρωσης 2500 χρόνων από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας(480π.χ.)


 Ο πολιτισμός, και η ιστορία όπως επίσης και τα μνημεία που τα εκφράζουν αν πραγματικά τα σεβόμαστε  οφείλουμε να τα φροντίζουμε, να τα προστατεύουμε και να τα κρατάμε ζωντανά 365 ημέρες το χρόνο. Είναι η ελάχιστη υποχρέωση για όλα αυτά που έχουμε κληρονομήσει και αισθανόμαστε περήφανοι  και η υποχρέωση αυτή δεν εξαντλείται στις  πέντε ημέρες που διαρκούν οι γιορτές.
Η σημερινή κατάσταση αγγίζει τα όρια της πατριδοκαπηλίας.