Πιάνουν δουλειά οι μπουλντόζες στη Ρεβυθούσα

Η κατασκευή ενός έργου με τεράστια σημασία για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, όπως φάνηκε εκ νέου με τις συνθήκες κρίσης που διαμορφώθηκαν ξανά στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη, μπαίνει μπροστά. Ο λόγος για την κατασκευή της τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη νήσο Ρεβυθούσα, εκεί όπου βρίσκεται εγκατεστημένος ο τερματικός σταθμός ΥΦΑ που επιτρέπει στη χώρα να έχει μια σημαντική εναλλακτική πηγή προμήθειας αερίου πέραν από τους αγωγούς.

Το έργο, η κατασκευή του οποίου ξεκινά με την έκδοση της άδειας εγκατάστασης από το ΥΠΕΚΑ, αφορά στην κατασκευή δεξαμενής χωρητικότητας 95.000 κυβικών μέτρων, η οποία θα προστεθεί στις υπάρχουσες δύο δεξαμενές συνολικής χωρητικότητας 130.000 κυβικών μέτρων, η οποία φυσικά θα θα διασυνδεθεί με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις εκφόρτωσης LNG (υγροποιημένου φυσικού αερίου), καθώς και με τις υφιστάμενες εγκαταστάσεις αεριοποίησης. Επίσης προβλέπεται να αναβαθμιστούν οι λιμενικές εγκατα΄στασεις προκειμένου να εξυπηρετούνται πλοία μεταφορικής ικανότητας 180.000 κμLNG έναντι δυνατότητας για 135000 κμ που υπάρχει σήμερα.
Το έργο αυτό είναι κομβικής σημασίας για την ενεργειακή ασφάλεια αφού θα ενισχύσει σημαντικά την αποθηκευτική ικανότητα και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας. Συγκεκριμένα αναμένεται να αυξηθεί κατά 80% η δυνατότητα εφεδρείας της Ρεβυθούσας για το εθνικό σύστημα σε συνθήκες κρίσης, ενώ ταυτόχρονα θα δώσει δυνατότητα μεγαλύτερης ευελιξίαςγια την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου αφού στη διεθνή spot αγορά όσο μεγαλύτερα φορτία αγοράζονται τόσο μεγαλύτερες εκπτώσεις επιτυγχάνονται.
Το έργο προϋπολογισμού έχει αναλάβει να κατασκευάσει μετά από διαγωνισμό η JPΆβαξ και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προβλέπει την ολοκλήρωσή του σε 36 μήνες. Σημειώνεται τέλος ότι η άδεια εγκατάστασης που υπογράφεται από τον υφυπουργό ΠΕΚΑ, Μ. Παπαγεωργίου, φέρει ημερομηνία υπογραφής 11 Απριλίου.
Του Χάρη Φλουδόπουλου

Πηγή:www.capital.gr