Το φαινόμενο της Ερυθράς Παλίρροιας στη Σαλαμίνα

Παραλία Γυάλας
Εδώ και μία εβδομάδα σε όλες σχεδόν τις παραλίες του νησιού παρατηρείτε αυτό το περίεργο φαινόμενο. Σύμφωνα με τους επιστήμονες το συγκεκριμένο φαινόμενο ονομάζεται Ερυθρά παλίρροια και συχνά οι σχηματισμοί αυτοί είναι ιδιαίτερα τοξικοί και μπορούν να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στην πανίδα και τη χλωρίδα της περιοχής που εμφανίζονται. 
Το αποτέλεσμα, εκτός από ανησυχητικό για το περιβάλλον, είναι σίγουρα εντυπωσιακό.


Ερυθρά παλίρροια είναι η κοινή ονομασία ενός φαινομένου γνωστού ως άνθιση φυτοπλαγκτού (μεγάλη συγκέντρωση υδρόβιων μικροοργανισμών) όταν αυτή προκαλείται από μερικά είδη δινομαστιγωτών και έχει κοκκινωπό έως καφετί χρώμα. Η ερυθρές παλίρροιες είναι φαινόμενα ταχείας συσσώρευσης φυτοπλαγκτού, των αλμυρών, γλυκών και μικτών νερών, στη στήλη του νερού με αποτέλεσμα τον χρωματισμό των επιφανειακών νερών. Συνήθως συμβαίνει σε παράκτιες περιοχές.
Στην Ελλάδα το πιο γνωστό παράδειγμα ερυθράς παλίρροιας είναι αυτό της Θεσσαλονίκης και πιο συγκεκριμένα του Θερμαϊκού κόλπου, με πρώτη εμφάνιση το 1988 και πιο πρόσφατη αυτή του Μαΐου του 2011.
Τα αίτια που προκάλεσαν την ερυθρά παλίρροια στον Θερμαϊκό κόλπο είναι κυρίως ανθρωπογενή. Αστικά λύματα και γεωργικά λιπάσματα που καταλήγουν, ακόμη και χωρίς να έχουν υποστεί επεξεργασία, στη θάλασσα είναι οι κύριοι λόγοι που προκαλούν εύτροφο περιβάλλον, όπου οι μικροοργανισμοί βρίσκουν πλεόνασμα τροφής, και σε συνδυασμό με άλλες ευνοϊκές περιβαλλοντικές συνθήκες (ζέστη, ηλιοφάνεια) και φυσικά χαρακτηριστικά της περιοχής (μικρό βάθος, μικρός ρυθμός ανανέωσης νερού), πληρούνται ικανές προϋποθέσεις για να υπάρξει φυτοπλαγκτική άνθιση.
Η μετέπειτα αποσύνθεση του φυτοπλαγκτού δημιούργησε υποξικές συνθήκες στα νερά του κόλπου με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η ιχθυοπανίδα της περιοχής καθώς και οι κοντινές καλλιέργειες μυδιών.
Παραλία Γυάλας
Ευχαριστούμε τον αναγνώστη μας Ι.Ι. για τις φωτογραφίες. Περιμένουμε και τις δικές σας φωτογραφίες από διάφορες περιοχές της Σαλαμίνας.