Χιονιάς προ των πυλών και στη Σαλαμίνα!

ΠΡΟΓΝΩΣΗ-ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΚΑΙΡΟΥ ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ 29/30-12-16.
ΓΕΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙΡΟΥ

Μετά το διάστημα των ήπιων καιρικών συνθηκών του τελευταίου 15ημέρου στο νησί μας,και το εξίσου ήπιο καιρικό διάστημα των εορτών των Χριστουγέννων, ο καιρός θα επιδεινωθεί ραγδαία λίγες μέρες πριν την έλευση του νέου έτους.



-->

Κύρια χαρακτηριστικά της επιδείνωσης αυτής θα είναι οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες, οι ενισχυμένοι άνεμοι καθώς και οι χιονοπτώσεις οι οποίες θα δώσουν ακόμη πιο εορταστική νότα. 
Να επιστήσουμε την προσοχή για τυχών προβλήματα που μπορεί να ενσκήψουν από τον παγετό και τις κατά τόπους έντονες χιονοπτώσεις (σωληνώσεις ύδρευσης,οδική ορατότητα-ολισθηρότητα κτλ).
Επίσης αν και μακροπρόθεσμα ακόμη η τάση του καιρού θα παραμείνει πολύ κρύα και άκρως χειμωνιάτικη αλλά περί αυτού θα υπάρξει νεότερη ενημέρωση.
Ας δούμε παρακάτω τον καιρό των επίμαχων χιονοημερών στο νησί μας,να συμπληρώσουμε εδώ ότι έως την Τετάρτη 28/12 ο καιρός θα είναι γενικά αίθριος με μικρή πτώση της θερμοκρασίας και μέτριους βόρειους ανέμους.


ΠΕΜΠΤΗ 29/12/16Ήδη και με το ξεκίνημα της ημέρας το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας.
Θα υπάρχουν επίσης συννεφιές αρχικά τοπικού χαρακτήρα και κυρίως στα βορειότερα τμήματα οι οποίες θα δίνουν λίγο χιονόνερο όπως και σκόρπιες νιφάδες.
Όσο θα βαδίζουμε προς τις μεσημβρινές ώρες ο καιρός θα επιδεινώνεται περαιτέρω και έτσι θα καταστεί νεφελώδης σε όλη την επικράτεια του νησιού.
Χιονόνερο θα έχουμε στα νοτιότερα τμήματα, ενώ εξάρσεις χιονοπτώσεων αρχικά ασθενής θα έχουμε στα βόρεια και στα τμήματα πλησίον υψωμάτων.
Ο καιρός θα παραμείνει έτσι έως και τις βραδυνές ώρες όπου κι επίκειται νέα επιδείνωση του.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6bf στο βορειότερα τμήματα, λίγο πιο εξασθενημένοι στα νοτιότερα έως 4bf.
Η θερμοκρασία σε ραγδαία πτώση θα κυμανθεί από 1 με 2c βαθμούς η ελάχιστη, έως τους 5 με 6c βαθμούς η μέγιστη.


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 30/12/16Νέα υποτροπή με την είσοδο της ημέρας θα παρουσιάσει ο καιρός με κύρια χαρακτηριστικά τις πυκνές χιονοπτώσεις σχεδόν στο σύνολο της επικράτειας.Κατά τόπους τα φαινόμενα (χιονοπτώσεις) θα είναι έντονες με αποτέλεσμα να έχουμε και πρόσκαιρες χιονοστρώσεις κυρίως στις “ευαίσθητες” επιφάνειες(ιχ,σκεπές κτλ).
Το ενδεχόμενο σε περιόδους δυνατών εξάρσεων για χιονοστρώσεις και στο οδικό δίκτυο ΔΕΝ θα πρέπει να αποκλειστεί,οπότε και θα χρειαστεί ιδιαίτερη προσοχή!
Ο καιρός θα παραμείνει έτσι έως και τις πρώτες βραδυνές ώρες όπου και αναμένεται σχετική βελτίωση.
Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις έως και τα 4bf σε όλη την επικράτεια.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 1c βαθμό η ελάχιστη, έως τους 3 με 4c βαθμούς η μέγιστη
Να σημειώσουμε εδώ ότι στο εσωτερικό του νησιού η ελαχίστη θα είναι και 0c βαθμοί.
Για περαιτέρω έκτακτη διαφοροποίηση των έως τώρα προγνωστικών στοιχείων θα υπάρξει νεότερη εκτίμηση.


Πέρις Χατζημιχάλης