ΑΡΑΤΟΣ - Παρατηρησιακή Αστρονομία Σαλαμίνας - Μελετώντας τα άστρα

Ένα ενδιαφέρον άρθρο από τον Χρήστο Δελή μαθητή της ΣΤ΄ τάξης του 5ου Δημοτικού Σχολείου Κορυδαλλού και ενός από τα νεώτερα μέλη της ομάδας ΑΡΑΤΟΣ της Παρατηρησιακής Αστρονομίας Σαλαμίνας. Η ομάδα μας πρωτίστως ενδιαφέρεται για την προώθηση της Αστρονομίας, κυρίως μέσα από την δημόσια και ιδιωτική εκπαίδευση, αναδεικνύοντας την θετική κλίση, προς τις επιστήμες, του κάθε παιδιού ξεχωριστά.

-->


Λέξεις για να κατανοήσουμε περισσότερα

Έτος φωτός: Η απόσταση που διανύει το φως σε ένα χρόνο (10.000.000.000 χλμ.) στο κενό.

Νεφέλωμα: Όταν ένας υπερμεγέθης αστέρας κάνει την λεγόμενη Σουπερνόβα δηλαδή μια τεράστια έκρηξη και σκορπά υδρογόνο, ήλιο και άλλα στοιχεία που συσσωρεύονται και δημιουργούν ένα πλανητικό νεφέλωμα.

Δορυφόρος: Είναι τα ουράνια σώματα που περιφέρονται γύρω από κάθε πλανήτη. Η Γη ως δορυφόρο έχει την Σελήνη (φεγγάρι).


Ποια η διαφορά μεταξύ πλανήτη και αστέρα;

Πλανήτης είναι κάθε ουράνιο σώμα που περιφέρεται γύρω από τον άξονά του και περιστρέφεται γύρω από ένα άστρο (Ήλιο).

Αστέρας είναι ένα φωτεινό ουράνιο σώμα που παράγει ενέργεια από πυρηνικές αντιδράσεις (εκρήξεις) που συμβαίνουν στον πυρήνα του. Ο αστέρας γεννιέται μέσα σε ένα νεφέλωμα. Οι αστέρες προς το τέλος της ζωής τους εμφανίζουν αλλαγές. Τα άστρα (αστέρες) χωρίζονται ανάλογα με τη θερμότητά τους. Υπάρχουν αστέρες με 3.000°C, 4.000°C, 6.000°C, 8.000°C, 10.000°C, 20.000°C και το μεγαλύτερο σε θερμότητα άστρο 30.000°CΌσο πιο μεγάλο σε μάζα και θερμότητα είναι το άστρο τόσο λιγότερο ζει. Όταν μεγεθυνθεί υπερβολικά κάνει έκρηξη supernova και έτσι δημιουργείται ένα πλανητικό νεφέλωμα ή ένας αστέρας νετρονίων ή μια μαύρη τρύπα. Αντιθέτως τα μικρότερα σε μάζα αστέρια ζουν περισσότερο διότι καίνε λιγότερα υλικά από ότι τα υπερμεγέθη άστρα. Προς το τέλος της ζωής τους τα μικρότερα αστέρια διογκώνονται και ύστερα συρρικνώνονται γιατί δεν έχουν τα επαρκή μάζα και υλικά. Έτσι γίνονται λευκοί νάνοι που περιπλανώνται το υπόλοιπο της ζωής τους στο διάστημα.

Πως δημιουργήθηκε η Γη και όλοι οι άλλοι πλανήτες;


Διαβάστε περισσότερα : http://gikasdimitris.blogspot.gr/2017/05/blog-post_13.html