Μέμος Μπεγνής: 20 χρόνια δεν είναι ένα συνηθισμένο όνειρο


Αφιέρωμα στο maxmag
Το τραγούδι «Memory» (από το musical «Cats») είναι ένα πολύ ιδιαίτερο και αγαπημένο τραγούδι, το οποίο άκουσα για πρώτη φορά από την Elaine Page. Σε μαγνητίζει και σε ταξιδεύει σε χρόνια που η λαχταρά για ζωή συνδέεται άμεσα με την επιδέξια και αθάνατη νιότη μας, ενώ αναζωπυρώνει όλα εκείνα τα έντονα συναισθήματα και τις εμπειρίες που βιώνουμε κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης.
-->


Έχοντας βρεθεί στη μουσική παράσταση «Cine Musical» είναι η πρώτη  φορά που το ακούω από αντρική φωνή live. To αποτέλεσμα παρέμεινε το ίδιο αναλλοίωτο, παγίωσε μέσα μου, με ταξίδευσε όπως τότε που το πρωτοάκουσα.
Αυτό με παράπεμψε να σκεφτώ ότι η «πηγή» προέρχεται από έναν άνθρωπο που τον χαρακτηρίζει ένα καρμικό καλλιτεχνικό δέσιμο, το οποίο απαρτίζεται από έντονο συναίσθημα, υποκριτικό ταλέντο, μουσικές γνώσεις και ωραία φωνή.
Ο Αγαμέμνων (Μέμος) Μπεγνής γεννήθηκε στη Σαλαμίνα στις 20 Νοέμβριου 1974. Από πολύ μικρός  άρχισε να φαίνεται  ο «εθισμός» του στη μουσική, αφού -όπως έχει αναφέρει σε αρκετές συνεντεύξεις του- το πρώτο πράγμα που ζήτησε να του αγοράσουν ήταν ένα μικρό πιανάκι. Έξι χρονών ξεκινά τις σπουδές του στο πιάνο στο Ωδείο Αθηνών.
Μέσα από χρόνια σκληρής δουλειάς, πειθαρχίας και πολλής μελέτης παίρνει το δίπλωμά του ως σολίστ στο πιάνο, ενώ αργότερα βρίσκεται στην Ιταλία για μεταπτυχιακές σπουδές μουσικής, υποκριτικής και μιούζικαλ.
Η καριέρα του ξεκίνησε το 1997, όταν μία φίλη του, η οποία έπαιζε πιάνο στο φουαγέ του θεάτρου της Δανδουλάκη, αρρώστησε και του ζήτησε να την αντικαταστήσει. Αυτή η στιγμή στάθηκε «μοιραία», αφού η γνωριμία του με την Κάτια Δανδουλάκη τού έδειξε την είσοδο στον καλλιτεχνικό χώρο.
Φέτος μετράει 20 χρόνια λαμπρής καλλιτεχνικής  πορείας με πολύ θέατρο, μουσικές σκηνές, παραστάσεις, τηλεόραση και σινεμά.
Στην τηλεόραση ξεκινά την καριέρα του λαμβάνοντας μέρος στην κωμική σειρά του Πάνου Αμαραντίδη  «Οι Θειοσεβούμενοι»,  που προβλήθηκε από το STAR Channel το 2000. Ακολούθησε την ίδια χρονιά το «Άρωμα γυναίκας» σε σενάριο Ρένας Ρίγγα από το ίδιο κανάλι.
Στη συνέχεια τον είδαμε στη σειρά «Άκρως Οικογενειακόν» σε σενάριο Ρένας Ρίγγα – Πάνου Αμαραντίδη και σκηνοθεσία Ανδρέα Μορφονιού. Προβλήθηκε για πρώτη φορά τις σεζόν 2001-2002 και 2002-2003 από το κανάλι του ΑΝΤ1.
Μέμος Μπεγνής - Άκρως ΟικογενειακόνΣτη σειρά υποδύθηκε τον ρόλο του μεγαλύτερου γιου της οικογένειας Θεοτοκάτου, τον Άρη Θεοτοκάτο, φοιτητή νομικής, που είχε  ένα και μοναδικό όνειρο: να γίνει ένας μουσικός διεθνούς φήμης, αφού έπαιζε και καταπληκτικό πιάνο.  Ψηλός, όμορφος, αθλητικός, ήταν πολύ δημοφιλής στο αντίθετο φύλο, καμάρι του πάτερά του, Αλέξανδρου Θεοτοκάτου (Γιάννης Μπέζος), ενώ λάτρευε τις μηχανές. Η σειρά τον έκανε ιδιαίτερα γνωστό στο τηλεοπτικό κοινό, είχε ψηλά νούμερα τηλεθεάσεων, για αυτό και συνεχίζει να προβάλλεται σε επαναλήψεις από το 2006 έως και σήμερα.
Μετά το Άκρως οικογενειακόν βλέπουμε τον ηθοποιό στο κανάλι του MEGA μέσα από την καθημερινή τηλεοπτική σειρά της Άντα Γκουρμπαλή «Φιλοδοξίες», που προβλήθηκε την περίοδο 2002-2005, έχοντας τον ρόλο του Άγγελου Πρέκα. Η σειρά είχε καλές τηλεθεάσεις (23,9%) και αρκετές επαναλήψεις τις χρονιές 2006, 2010, 2013 και 2014.
Κομβικό σημείο της καριέρας του ηθοποιού όμως υπήρξε το πολυαγαπημένο  «Μη μου λες αντίο», η δραματική σειρά του Μανούσου Μανουσάκη που προβλήθηκε το 2004 από το κανάλι του ANT1.
Μέμος Μπεγνής - Μην μου λες αντίοΣτη σειρά υποδύθηκε τον ρόλο του Μουράτ, του πιστού Μουσουλμάνου που ερωτεύτηκε σφοδρά την ορθόδοξη Ελληνίδα, Χριστίνα (Θάλεια Μάτικα). Μέσα από  εσωτερικές συγκρούσεις, διαφορετικά ήθη και έθιμα, διαφορετικές κοινωνικές και θρησκευτικές προκαταλήψεις, γεννήθηκε  ένας απαγορευμένος έρωτας που έγινε πράξη.
Η σειρά έσπασε πολλά κατεστημένα και έκανε τον ηθοποιό ιδιαίτερα δημοφιλή και αγαπητό στο τηλεοπτικό κοινό. Οι τηλεθεάσεις χτύπησαν κόκκινο, φθάνοντας το (40%), ενώ στο τελευταίο επεισόδιο που προβλήθηκε στις 24 Ιουνίου 2005 η τηλεθέαση έφτασε το 62,4%.




Μέμος Μπεγνής - Μην μου λες αντίο 2004 ΑΝΤ1
Μην μου λες αντίο 2004 ΑΝΤ1


Μετά την επιτυχία του «Μη μου λες αντίο»  ακολούθησαν και άλλες πετυχημένες σειρές όπως:




Μέμος Μπεγνής - Ο Φάρος 2007 ΑΝΤ1
Ο Φάρος, 2007, ΑΝΤ1.






Μέμος Μπεγνής - Πάλι Από την Αρχή 2006 MEGA
Πάλι Από την Αρχή, 2006, MEGA.


Το 2009 μετέφερε την τηλεοπτική του έδρα στην Κύπρο, οπού και πρωταγωνίστησε στις παρακάτω σειρές στα αντίστοιχα κυπριακά κανάλια:
Στο σινεμά πρωταγωνίστησε στην ταινία«Σούλα έλα ξανά»το 2009, σε σενάριο και σκηνοθεσία Βασίλη Μυριανθόπουλου, και την επόμενη χρονιά  έλαβε μέρος στην ταινία Θρίλερ  «Ο θάνατος που ονειρεύτηκα» σε σενάριο και σκηνοθεσία Παναγιώτη Κράββα.




Μέμος Μπεγνής - Το δαχτυλίδι της φωτιάς 2014
Το δαχτυλίδι της φωτιάς, 2014.






Μέμος Μπεγνής - 9 Μήνες 2015
9 Μήνες, 2015.






Μέμος Μπεγνής - Σούλα ελα ξανά 2009
Σούλα έλα ξανά, 2000.


Θέατρο

Η πρώτη του επαφή με το θέατρο έγινε στην παράσταση του Μιχάλη Κακογιάννη  «Τρωάδες»  το 1997, οπού είχε τον ρόλο ενός στρατιώτη. Σε πρόσφατη συνέντευξη του στα Άσματα Μιάσματα 2017 αναφέρει για αυτή την επαφή:
Ο Μιχάλης Κακογιάννης θα έκανε την παράσταση «Master Class» και θα χρειαζόταν έναν πιανίστα. Δέχτηκα κατ’ευθείαν! Πήγα σπίτι του, με είδε και μου πρότεινε να τον ακολουθήσω στις «Τρωάδες»που ετοίμαζε, έτσι, για να δω πως είναι το θέατρο. Βρέθηκα τελικά με «κοντάρι», στρατιώτης, φιλώντας τις Τρωάδες.
Στη συνέχεια  ακολούθησε το «Masterclass» του Terrence McNally στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη, σκηνοθετημένη επίσης από τον Μιχάλη Κακογιάννη, ως πιανίστας. Η παράσταση έκανε πρεμιέρα στις 24 Οκτωβρίου 1997 και είχε μεγάλη επιτυχία.
Το 1998 βρίσκουμε τον ηθοποιό ξανά στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη στο αριστουργηματικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς «Λεωφορείο ο Πόθος» κάτω από τη σκηνοθετική επιμέλεια του Σταμάτη Φασουλή, δίπλα στην Κάτια Δανδουλάκη, τον Απόστολο Γκλέτσο και την Κοραλλία Καράντη, έχοντας τον ρόλο του ταχυδρόμου.
Ακολουθούν παραστάσεις όπως:
  • «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κακογιάννη2003 στο Εθνικό Θέατρο.
  • «Ο Μεγάλος και  ο Μικρός» σε σκηνοθεσία  Σταμάτη Φασουλή-2006 στο θέατρο ΧΟΡΝ.
  • «Ερωφίλη» σε σκηνοθεσία Δημήτρη Χορτάτση 2005-2006 στο  Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κρήτης.
  • «Σ’ αγαπώ, σε λατρεύω, χωρίζουμε» σε σκηνοθεσία Χρήστου Χατζηπαναγιώτη-2007 στο  Θέατρο Εμπορικόν.  Η παράσταση ήταν βασισμένη στο αμερικάνικο μιούζικαλ «I love you, you are perfect, now change» των Joe DiPietro, Jimmy Roberts.
 Μέμος Μπεγνής - Το Κλουβί με τις Τρέλες 2009Το 2009 ανεβαίνει στη σκηνή του Παλλάς μαζί με τον Γιάννη Μπέζο και τονΣταμάτη Φασουλή στο περίφημο μιούζικαλ «Το Κλουβί με τις Τρελές»  («La cage aux folles»), του Ζαν Πουαρέ.  Η παράσταση είχε τεράστια επιτυχία και πριν ξεκινήσει έκανε ρεκόρ προπωλήσεων -πωλήθηκαν γύρω στα 17.000 εισιτήρια. Έχοντας τον ρόλο του γιου του Ζορζ (Γιάννης Μπέζος), ως  Ζαν-Μισέλ,  ο ηθοποιός αναδεικνύει τις μουσικές του γνώσεις και ξεχωρίζει για τις υποκριτικές του ικανότητες στο μιούζικαλ.
Το  2012  ακολουθεί το έργο «Αλίμονο στους νέους» σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη από το Δημοτικό Θέατρο Αγρινίου.
To 2013 είναι η χρονιά που ξεκινά τη συνεργασία του στο θέατρο Badminton με τη μουσικοχορευτική παράσταση «Θα σε πάρω να φύγουμε» σε σκηνοθεσία-χορογραφία Φωκά Ευαγγελινού, κείμενα Άγγελου Πυριόχου, ενώ τη μουσική διεύθυνση-επιμέλεια είχε ο εξαίρετος Γιώργος Κατσαρός.
Τα τραγούδια των επιθεωρήσεων των δεκαετιών ’30-’70 ξανασυστήθηκαν και αναβιώσαν μπροστά στο κοινό, μέσα από αξέχαστες μορφές της επιθεώρησης όπως: οι αδελφές Καλουτά, η Γεωργία Βασιλειάδου, ο Κώστας Χατζηχρήστος, η Μαρίκα Νέζερ, ο Νίκος Σταυρίδης και πολλοί άλλοι μυθικοί καλλιτέχνες της εποχής.




Μέμος Μπεγνής - Θα σε πάρω να φύγουμε 2013
Θα σε πάρω να φύγουμε, 2013.

Μέμος Μπεγνή - Το γλυκό πουλί της νιότης 2014Τον Φεβρουάριο του 2014 πρωταγωνιστεί με την Κοραλία Καράντη στο θεατρικό έργο του Τενεσί Ουίλιαμς, το «Γλυκό πουλί της νιότης», σε σκηνοθεσία Βασίλη Νικολαΐδη, που ανεβαίνει από το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Η παράσταση σημειώνει επιτυχία, ενώ ο ίδιος παίζοντας τον ρόλο του κενού, αφελή, ανώριμου Τσανς Ουέην που στοχεύει να κερδίσει το «μεγάλο όνειρο» πουλώντας τα νιάτα του, αναδεικνύει τις δραματικές υποκριτικές του ικανότητες, δίνοντας νέα ώθηση στην καριέρα του.
Το ταξίδι στην επιθεώρηση συνεχίζεται τον Μάρτιο του 2014, όταν ο ηθοποιός ανεβαίνει ξανά στη σκηνή του θεάτρου Badminton με την παράσταση «Θα περάσει και αυτό». Οι Φωκάς Ευαγγελινός, Άγγελος Πυριόχοςκαι Γιώργος Κατσαρός ξαναδίνουν το καλλιτεχνικό τους στίγμα και συμπράττουν στο να ταξιδεύσουν το κοινό σε σπουδαίες στιγμές της επιθεώρησης από το 1930 ως το 1967.




Μέμος Μπεγνής - Θα περάσει και αυτό 2014
Θα περάσει και αυτό, 2014.


Το 2015 η πετυχημένη πορεία του στο Θέατρο Badminton συνεχίστηκε  με το διάσημο μιούζικαλ «Ο Βιολιστής στη Στέγη» των Τζόζεφ Στάιν, Τζέρι Μποκ. Διπλά στον Γρηγόρη Βαλτινό και ένα έξοχο καστ 30 ηθοποιών και χορευτών ανέλαβε τον ρόλο του Πέρτσικ, του φοιτητή επαναστάτη. Μέσα από αυτή την παράσταση κατάφερε να αναδείξει για μία ακόμα φορά τις υποκριτικές και φωνητικές του ικανότητες στο μιούζικαλ.




Μέμος Μπεγνής - Ο Βιολιστής στην Στέγη 2015
Ο Βιολιστής στη Στέγη, 2015.


Τον Μάρτιο του 2016 έρχεται το περίφημο Μιούζικαλ «Sweet Charity»  του Bob Fosse στο Θέατρο Badminton σε σκηνοθεσία του Chet Walker. Ανεβαίνει στη σκηνή διπλά στη Σμαράγδα Καρύδη, παίζοντας το ρόλο του εραστή της Charity, Όσκαρ Λίντκουιστ. Ένας άνθρωπος συνεσταλμένος, ευκατάστατος, φοβισμένος, κλειστοφοβικός λογιστάκος που ερωτεύεται.
Η αμεσότητα, η ρομαντική διάθεση και η ευαισθησία του ρόλου βγαίνουν αβίαστα από τον ηθοποιό αναδεικνύοντας ακόμη μια φορά τις μουσικές και υποκριτικές του ικανότητες, κάνοντας τη συγκεκριμένη παράσταση ένα ακόμη σημαντικό βήμα στην καριέρα του.




Μέμος Μπεγνής - Sweet Charity 2016
Sweet Charity, 2016.


Τον Οκτώβριο του 2016 μαζί με τη Νάντια Μπουλέ ανεβαίνουν στη σκηνή του Θεάτρου Κιβωτός στην παράσταση «Μόλις Χώρισα», σε σκηνοθεσία του Βασίλη Μυριανθόπουλου. Μέσα από πασίγνωστες και αγαπημένες ελληνικές μελωδίες, από τη δεκαετία του 1970-80, πήρε τη μορφή μιούζικαλ διασκεδάζοντας το κοινό στο έπακρο.




Μέμος Μπεγνής - Μόλις Χώρισα 2016
Μόλις Χώρισα, 2016.


Φέτος, καλοκαίρι 2017, βρίσκεται σε περιοδεία ανά την Ελλάδα με την παράσταση «Αλέξης Ζορμπάς» βασισμένο στο πασίγνωστο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Βίος και Πολιτεία» και κάτω από τη σκηνοθετική σφραγίδα του υπέροχου Σταμάτη Φασουλή.
Δίπλα στον Γρηγόρη Βαλτινό (Ζορμπάς) και ένα εξαίρετο καστ ηθοποιών, έχει αναλάβει τον ρόλο του Καζαντζάκη. Την εμβληματική μορφή του διαχρονικού Έλληνα στοχαστή, φιλοσόφου, καλαμαρά, ο οποίος μέσα από το έργο του κάνει την θεωρία πράξη.
Από τις πρώτες κριτικές η παράσταση σημειώνει μεγάλη επιτυχία, ενώ από το φθινόπωρο αναμένεται στο θέατρο Βέμπο για όλη τη χειμερινή σεζόν.




Μέμος Μπεγνής - Αλέξης Ζορμπάς 2017
Αλέξης Ζορμπάς, 2017.


Μουσικές σκηνές-παραστάσεις

Εξίσου σημαντική είναι και η πορεία του εκτός από το θέατρο, την τηλεόραση και το σινεμά σε διάφορες μουσικές σκηνές και παραστάσεις.
Το 2008 βρέθηκε στη μουσική σκηνή του Πόλις Stage με 2 ακόμα αξιόλογους καλλιτέχνες, την Ηρώ και τον Αντώνη Λουδάρο, όπου όλοι μαζί συνέπραξαν στο να παρουσιάσουν μια όμορφη μουσική παράσταση, την  «Ηρώ δυο…»  με πολύ τραγούδι κέφι και διασκέδαση.
Τον Απρίλιο του 2010 βρίσκουμε τον ηθοποιό στη σκηνή του Παλλάς στο «Μαρινέλλα-Το Μιούζικαλ»,  μια εκπληκτική μουσικό-χορευτική παράσταση των Θανάση Παπαθανασίου και Μιχάλη Ρέππα, σκηνοθετημένη από τον Σταμάτη Φασουλή. Η παράσταση ήταν ένα αφιέρωμα στη ζωή μιας σημαντικής και διαχρονικής ερμηνεύτριας του ελληνικού τραγουδιού, της Μαρινέλλας.




Μέμος Μπεγνής Μαρινέλλα το Μιούζικαλ 2010
Μαρινέλλα το Μιούζικαλ, 2010.


Την ίδια χρονιά λαμβάνει μέρος  στη μουσική παράσταση «Επιχείρηση Μάτα Χάρι» στο Rex, ενώ στη συνέχεια ακολουθούν :
  • «Κόντρα», TAS STAGE, 2011.
  • «Ευτυχείτε», Θέατρο Βεργίνα Θεσσαλονίκη, 2013.
  • «ENCORE… μιούζικαλ και όχι μόνο!» Χυτήριο, 2014.
  • «Μέρες Ραδιοφώνου»,  Θέατρο Βεργίνα Θεσσαλονίκη/Προαύλιο του Badminton,  2014.
  • «Cine Musical», Ρυθμός Stage Live, 2017.




Μέμοσ Μπεγνής - Μέρες Ραδιοφώνου 2014
Μέρες Ραδιοφώνου, 2014.






Μέμος Μπεγνής - Ευτυχείτε 2013
Ευτυχείτε, 2013.






Μέμος Μπεγνής - Cine Musical 2017
Cine Musical, 2017.


Κλείνοντας αυτό το αφιέρωμα, ακολουθεί ένα μικρο επετειακό βίντεο που ετοίμασα για την εικοσάχρονη πορεία του αγαπημένου ηθοποιού, το οποίο συνοψίζει όλα τα παραπάνω. Στην πραγματικότητα 20 χρόνια καλλιτεχνικής δημιουργίας δεν μπορούν παρά να συνθέτουν και να υλοποιούν ένα ιδιαίτερο μοναδικό όνειρο καθόλου μα καθόλου συνηθισμένο.  Χρόνια του πολλά.