Σεισμική δόνηση με επίκεντρο το Στενό της Φανερωμένης

Περιορισμένη ήταν χθες η σεισμική δραστηριότητα στην Αττική μετά από το σμήνος σεισμών που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες. Κοιτώντας μάλιστα τον χάρτη ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στον Αγ. Γεώργιο και είχε μέγεθος 2.8 της κλίμακας Ριχτερ. Σημειώθηκε στη 13:47 και είχε μικρό εστιακό βάθος και συγκεκριμένα 5Km.

-->

Οι σεισμολόγοι* τονίζουν ότι ο Σαρωνικός «δίνει» πολλούς σεισμούς μικρού έως μεσαίου μεγέθους- αλλά πάντως η σεισμική δραστηριότητα  δεν γίνεται συνήθως αισθητή, επειδή τα επίκεντρα είναι υποθαλάσσια
«Ο Σαρωνικός κρύβει πολλά σεισμικά μυστικά», λέει ο καθηγητής Γεωλογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ευθύμιος Λέκκας. Όπως αναφέρει, «το υπέδαφος κάτω από τον Σαρωνικό Κόλπο χωρίζεται σε δύο περιοχές, στη δυτική και την ανατολική με όριο ανάμεσά τους τη νοητή γραμμή που αρχίζει από το λιμάνι του Πειραιά και καταλήγει στην Αίγινα. Οι δύο περιοχές έχουν διαφορετική σεισμική συμπεριφορά». Η δυτική πλευρά χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα. Δίνει δονήσεις σε συχνά διαστήματα και το μέγεθός τους προσεγγίζει τα 4 ή και 4,5 Ρίχτερ, αλλά επειδή έχουν υποθαλάσσια επίκεντρα συνήθως δεν γίνονται αισθητές. Ωστόσο, τα επίκεντρα αυτά που δεν είναι πάντα ίδια, βρίσκονται πολύ κοντά στην Αθήνα.
Αντίθετα, η ανατολική περιοχή δεν δίνει σχεδόν καθόλου σεισμούς ή δίνει πολύ μικρούς και σε αραιά χρονικά διαστήματα που φτάνουν ακόμα και τα δέκα χρόνια από τη μία δόνηση στην άλλη.

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα, η «διαίρεση» του υπεδάφους συνεχίζεται και στον χερσαίο χώρο του Νομού Αττικής. «Η διαχωριστική γραμμή ξεκινάει από το Αλιβέρι, προχωράει στα Κιούρκα, κατεβαίνει στον Άγιο Στέφανο, συνεχίζεται κατά μήκος του Κηφισού και φτάνει στη θάλασσα», λέει. «Το σεισμογενές τμήμα του υπεδάφους έχει άλλη δομή από το μη σεισμογενές. Αποτελείται από διαφορετικά υλικά, είναι περισσότερο κινητικό και εξαιτίας των πολλών σεισμών που έχουν γίνει σε αυτό, έχει πολλά ρήγματα, άλλα μικρά και άλλα μεγαλύτερα. Ένα από αυτά έδωσε, προφανώς, τον χθεσινό σεισμό», συμπληρώνει.



*τα στοιχεία για τα  ρήγματα του Σαρωνικού προέρχονται ρεπορτάζ των ΝΕΩΝ με αφορμή σεισμική δόνηση 5R στο Σαρωνικό το 2008 κοντά στην περιοχή της Αίγινας
 Άγνωστο το ρήγμα των 5 Ρίχτερ