Παροπλισμένα κι ανεξέλεγκτα

Η παράσυρση παροπλισμένων πλοίων εξαιτίας ισχυρών ανέμων και η ανεξέλεγκτη στη συνέχεια πλεύση τους όπου τα παρασύρει ο άνεμος στην κυριολεξία ως καρυδότσουφλα, αν μη τι άλλο, ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης επικίνδυνου ατυχήματος μεγάλης έκτασης.
-->
Κι όμως αυτό το σκηνικό το είδαμε να επαναλαμβάνεται εις διπλούν τον προηγούμενο μήνα μέσα στην ίδια ημέρα (18/1), στη μία περίπτωση όταν τα επικίνδυνα κι επιβλαβή σαπιοκάραβα «Πηνελόπη Α» και «Μυτιλήνη» έπλεαν για ώρα στον Κόλπο της Ελευσίνας στην κατεύθυνση του ανέμου. Σε αυτή την περίπτωση, η… περισυλλογή των δύο πλοίων με τη συνδρομή ρυμουλκών απέτρεψε τα χειρότερα.
Ωστόσο, στη συνέχεια τα δύο πλοία επέστρεψαν εκεί όπου βρίσκονταν και προσδέθηκαν ξανά στη βυθισμένη δεξαμενή «Κρήτη», πλησίον της οποίας παραμένει ημιβυθισμένο το επικίνδυνο και επιβλαβές πλοίο «Αρσινόη», στη Βλύχα της Ελευσίνας. Με κίνδυνο, καιρού θέλοντος, να επαναληφθεί ακριβώς το ίδιο ακριβώς επεισόδιο.
«Ο κίνδυνος να προκληθεί νέο ναυάγιο και ρύπανση είναι άμεσος, ενώ θα ήταν εφιαλτικό το σενάριο πρόσκρουσης των δύο παρασυρμένων πλοίων με την προβλήτα του διυλιστηρίου των ΕΛ.ΠΕ. στην Ελευσίνα η οποία βρίσκεται σε απόσταση μόλις 0,7 ναυτικών μιλίων από το σημείο πρόσδεσής τους», επισημαίνει σε επιστολή της προς τη Δημόσια Αρχή Λιμένων του υπουργείου Ναυτιλίας η Κίνηση Πολιτών Ecoeleusis.

Τι ζητούν

«Επειδή έως σήμερα για τα εν λόγω πλοία δεν έχετε κινήσει καμία διαδικασία απομάκρυνσης και καταστροφής τους αζημίως και αδαπάνως (κατ’ εφαρμογή των άρθρων 2 και 3 του νόμου 2881/2001) -όπως πραγματοποιήσατε σε ανάλογο συμβάν στον Πειραιά, την ίδια ημέρα, με το πλοίο “Παναγία Αγιάσου”- ζητάμε από την υπηρεσία σας, λόγω αρμοδιότητας, την άμεση απομάκρυνση και καταστροφή τουλάχιστον των δύο επικίνδυνων και επιβλαβών πλοίων “Πηνελόπη” και “Μυτιλήνη” τα οποία, λόγω και της γειτνίασής τους με το διυλιστήριο των ΕΛ.ΠΕ., αποτελούν εν δυνάμει απειλή για την πρόκληση επικίνδυνου ατυχήματος μεγάλης έκτασης», αναφέρει η Ecoeleusis.
Υπενθυμίζεται ότι το «Παναγία Αγιάσου», που βρισκόταν στη ράδα του λιμανιού του Πειραιά, παρασύρθηκε την ίδια μέρα με τα προαναφερόμενα πλοία από τους θυελλώδεις ανέμους που έπνεαν και έπλεε ανεξέλεγκτο ανοιχτά του Πειραιά. Στη συνέχεια, ρυμουλκήθηκε και οδηγήθηκε σε ναυπηγείο της Σαλαμίνας.
Ακόμη ένα ανάλογο περιστατικό είχε σημειωθεί στις 15/10/2015, στον όρμο της Βλύχας, όταν έσπασαν οι κάβοι του επονομαζόμενου ναρκοπλοίου «Noor One» και για ώρα έπλεε ανεξέλεγκτο.
Μετά το ναυάγιο του «Αγία Ζώνη II», τόσο ο πρωθυπουργός όσο και ο υπουργός Ναυτιλίας ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους για την απομάκρυνση των παροπλισμένων πλοίων από την περιοχή.
πηγή:efsyn.gr