Πολιτισμός

Στο κοινό παραδίδεται το ταφικό μνημείο στις Κολόνες Σαλαμίνας


Στο κοινό παραδίδεται το αναστηλωμένο, πλέον, ταφικό μνημείο του 4ου αι. π.Χ. που δεσπόζει επάνω στο νοτιότερο ακρωτήρι της Σαλαμίνας, στις Κολόνες. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, στις 12.30, από τη γενική γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.Πρόκειται για έναν κυκλικό ταφικό περίβολο μνημειακής κατασκευής, που περικλείει τέσσερις ταφές και ένα λίθινο βάθρο, επάνω στο οποίο είχε τοποθετηθεί το σήμα των τάφων, ορατό ακόμη και από τη θάλασσα.

Το μνημείο είχε καταρρεύσει, κατά το μεγαλύτερο τμήμα του, κυρίως λόγω φυσικών αιτίων (βλάστηση, καιρικά φαινόμενα, σεισμική δραστηριότητα κ.ά.).

διαβάστε περισσότερα εδώ

===================================================================

Το νέο Αρχαιολογικό πρόγραμμα στη θέση Αμπελάκια Σαλαμίνας 2016-2020


Η νέα συνεργασία μεταξύ Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων και του Φιλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών ξεκίνησε φέτος,(2016) θα διαρκέσει πέντε χρόνια (2016-2020) και θα επικεντρωθεί στη χαρτογράφηση του αδόμητου τμήματος της παραλιμένιας αρχαίας πόλης της Σαλαμίνας, στην Πούντα των Αμπελακίων. Τη διεύθυνση της έρευνας έχουν η Δρ. Στέλλα Χρυσουλάκη, προϊσταμένη της Εφορείας  Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, Πειραιώς & Νήσων και ο Δρ. Jari Pakkanen, διευθυντής του Φιλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Εφαρμόζονται τρεις διαφορετικές γεωφυσικές μέθοδοι για τη μέτρηση της ηλεκτρικής αντίστασης του υπεδάφους, γίνεται τρισδιάστατη καταγραφή των ορατών αρχαιολογικών καταλοίπων με τη χρήση ηλεκτρονικών θεοδόλιχων με πλήρη γεωαναφορά των δεδομένων, αεροφωτογράφηση με drone και εφαρμογή της μεθόδου της φωτογραμμετρίας, μέθοδοι μη επεμβατικές.

διαβάστε περισσότερα εδώ
=====================================================================

Η Σαλαμίνα του Δημήτρη Πικιώνη του Παναγιώτη Βελτανισιάν*
Ο Δημήτρης Πικιώνης (Εικ. 1, 1887-1968) είναι γνωστός διεθνώς για τη διαμόρφωση του αρχαιολογικού χώρου γύρω από την Ακρόπολη της Αθήνας και το λόφο του Φιλοπάππου καθώς και για την αναστήλωση του ναού του Αγίου Δημητρίου του Λουμπαρδιάρη. Συνδέθηκε φιλικά με τον Τζιόρτζιο ντε Κίρικο, ο οποίος τον αποκάλεσε ως τον ευφυέστερο άνθρωπο που γνώρισε ποτέ.

διαβάστε περισσότερα εδώ

=====================================================================

FEMALE PULSES: ANASTASIA


 Ανακαλύψτε τη Σαλαμίνια ζωγράφο Αναστασία  και τη Σαλαμίνια blogger Yohanna  μέσα από μια συνέντευξη.


Χρώματα, πινέλα, καμβάδες και πολλά χαμόγελα - διαβάστε περισσότερα εδώ

===================================================================

Γνωρίστε το σημαντικό Σαλαμίνιο μουσικό Γιάννη Αγγελόπουλο μέσα από δύο συνεντεύξεις


Γιάννης Αγγελόπουλος(Jan Van de Engel) ο σημαντικός Σαλαμίνιος μουσικός κυκλοφόρησε το δεύτερο προσωπικό του δίσκο και μιλάει γιαυτό και όχι μόνο... σε δύο συνεντεύξεις(lifo/Αυγή) που ακολουθούν: 


διαβάστε τη συνέχεια εδώ.
=====================================================================

10 αριστουργήματα στο μουσείο της Σαλαμίνας

                              της  ΚΟΡΙΝΑΣ ΦΑΡΜΑΚΟΡΗ
Αν βρεθείτε στη Σαλαμίνα, μην παραλείψετε να επισκεφτείτε το πανέμορφο αρχαιολογικό της μουσείο. Η αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικήςκ. Τριανταφυλλιά Κάττουλα επέλεξε για τη LΙFO δέκα εκλεκτά εκθέματα.                                                                                                                                 
Το Αρχαιολογικό Μουσείο Σαλαμίνας στεγάζεται στο κτίριο του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σαλαμίνας, το οποίο έπαψε να χρησιμοποιείται μετά τον σεισμό του 1981, καθώς κρίθηκε ακατάλληλο. Το 2003 το υπουργείο Πολιτισμού ξεκίνησε την επισκευή του και τη μετατροπή του σε σύγχρονο μουσείο, το οποίο άνοιξε τις πύλες του στο κοινό τον Ιούνιο του 2010. Το μουσείο φιλοξενεί ευρήματα αποκλειστικά από τη Σαλαμίνα, τα οποία χρονολογούνται από τη Νεότερη και Τελική Νεολιθική Εποχή μέχρι τα Πρώιμα Βυζαντινά Χρόνια. Ζητήσαμε από την αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής κ. Τριανταφυλλιά Κάττουλα να μας υποδείξει δέκα εκθέματα που πρέπει οπωσδήποτε να προσέξει ο επισκέπτης.

διαβάστε τη συνέχεια εδώ

=====================================================================